Μαριάννα Φλωρού

 

 

Η επιστήμη της Κοσμητολογίας στην Αισθητική
 

Κοσµητολογία είναι  η επιστήµη  που ασχολείται µε την ανθρώπινη ομορφιά, μέσω της χημείας των καλλυντικών προϊόντων. Η Κοσμητολογία  έχει να επιδείξει σηµαντικά επιτεύγματα τις  τελευταίες δεκαετίες. Παρέχει όλες τις γνώσεις και πληροφορίες στην υπηρεσία της ομορφιάς συμβάλλοντας στο σωστό σχεδιασµό καλλυντικών προϊόντων, που διακρίνονται από υψηλό βαθµό αποτελεσματικότητας.

Η Κοσμητολογία  μελετά σε γενικές γραμμές το δέρμα (πχ ο όξινος μανδύας, ο συντελεστής NMF και το πώς επηρεάζουν την ενυδάτωση του δέρματος). Αναλύει  διάφορους αντιοξειδωτικούς  παράγοντες (πχ βιταμίνη C,  οξική τοκοφερόλη κλπ), ασχολείται με τα  AHAs και τη δράση τους στο δέρμα, τις υγραντικές ουσίες και τις υδρόφιλες ουσίες, τα βιολογικά προϊόντα και πώς επηρεάζουν τη λειτουργία του δέρματος. Σημαντικές για την Κοσμητολογία είναι επίσης οι δραστικές ουσίες των καλλυντικών αδυνατίσματος και πώς ενεργοποιούνται, οι κρέμες ημέρας και οι κρέμες νύχτας, οι μάσκες και τα αντηλιακά  προϊόντα, καθώς και τα προϊόντα ψιμυθίωσης.

Στα πλαίσια της Κοσμητολογίας περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση των καλλυντικών προϊόντων, όπως πχ η χρήση tewameter, mexameter, η μέτρηση του pH, η εφαρμογή της μεθόδου COLIPA κα.

Τα σύγχρονα καλλυντικά, όταν επιλέγονται µε τον κατάλληλο για κάθε περίπτωση τρόπο και χρησιμοποιούνται σωστά και μεθοδικά, προσφέρουν πολύτιμη  βοήθεια τόσο στην ομορφιά όσο και στη διατήρηση της υγείας του δέρµατος. Μπορούν να βοηθήσουν σε µεγάλο βαθµό στην  επούλωση φθορών και βλαβών του δέρµατος, να προστατεύσουν το δέρµα από τους ζημιογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος,  να δραστηριοποιήσουν  τις φυσιολογικές του λειτουργίες, και να ρυθμίσουν ορισμένες παρεκτροπές των λειτουργιών του (π.χ. υπερβολική λιπαρότητα). Συμβάλουν έτσι στη βελτίωση και τη διατήρηση της καλής υγείας του δέρµατος και επιβραδύνουν σίγουρα τη φθορά και το γήρας.

Υπογραμμίζουμε ότι σηµαντικός παράγοντας, για να πραγματοποιηθούν όσα υπόσχονται τα καλλυντικά και οι εταιρείες παραγωγής τους, είναι η επιλογή των κατάλληλων  προϊόντων και η σωστή χρήση τους από την αισθητικό και τον τελικό χρήστη.

Ο ρόλος της αισθητικού είναι να κατέχει τις σημαντικές γνώσεις της Κοσμητολογίας για να μπορεί να τις εφαρμόζει. Η σύγχρονη γυναίκα επιθυμεί άριστα αποτελέσματα για τις ανάγκες του δέρματός της και δεν έχει χρόνο για πειράματα με ποικίλα καλλυντικά, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο γι’ αυτήν. Απαιτεί το σωστό καλλυντικό για την ίδια. Περιμένει από την αισθητικό της να προτείνει το προϊόν που χρειάζεται.

Ο επαγγελματισμός ξεχωρίζει με τη γνώση. Και η επαγγελματίας αισθητικός που έχει μελετήσει Κοσμητολογία είναι πλέον σε θέση να προτείνει με σιγουριά ποιο προϊόν είναι το καταλληλότερο στην κάθε περίπτωση που καλείται ν’ αντιμετωπίσει.

 

Φλώρου Μαριάννα

Καθηγήτρια Κοσμητολογίας  στο The Limassol College

BSc Χημείας,  MSc Επικοινωνίας

Επικοινωνία
Κοινωνικά Δίκτυα TLC
  • Facebook Page
  • Instagram
  • YouTube Channel
Πασικράτους  2-4 
Τηλ: 25 381095 / Φαξ: 25 383360
email: info@tlc.ac.cy 

  © 2015 The Limassol College